facebook_popup_lng

By MAXCART
остава10 секунди Затвори

Как да изберем езикова школа - за какво да питаме и какво да търсим?

Как да изберем езикова школа - за какво да питаме и какво да търсим?

Чуждоезиковото обучение не е каквото беше преди години и продължава да се развива. Прилагат се все повече различни методи на обучение, постоянно отварят врати нови езикови школи, които твърдят, че точно те могат да ви осигурят това, което търсите. Трябва да изберете езикова школа, както избирате държавно училище – не прибързано, а информирано и след достатъчно добри препоръки. Това е огромна инвестиция, резултатите от която ще бъдат изключително важни за по-нататъшното развитие на детето ви, затова не е достатъчно просто да го запишете на езиков курс някъде, където и да е. Мога да дам няколко полезни съвета:

  1. Интернет - проверете сайтовете и страниците в социалните мрежи на школите, от които се интересувате – там се поместват най-новите неща, които правят и може да се добие по-добра представа за дейността им. Задължително разгледайте и форумите свързани с тази сфера на обучение. Там родители и ученици споделят опита с различните учебни заведения по езици.

  2. Отделете време да обиколите школите, които са ви допаднали и да се запознаете лично със самата база и хората, които работят там. Разпитайте подробно в обкръжението си за мнения и отзиви, но нека това бъде просто допълнителна информация и насока. Това, че детето на съседите ходи в дадена школа не е критерий за качество, а само възможност да получите по-подробна информация за мястото от първа ръка. Това, че те са доволни, не е гаранция, че и вие ще бъдете.

  3. Диагностичен тест, тест за определяне на езиковото ниво или наричан още входящ тест – това е нещо абсолютно задължително за всеки кандидат в езикова школа ако той не е напълно и абсолютно начинаещ или твърде млад, например предучилищна възраст. В добрата езикова школа ще изискат от вас детето да положи такъв тест, защото първо и най-важно условие е то да попадне в правилното за него ниво.

  4. Малки групи – поискайте информация за броя на децата в групата и тяхната възраст. Оптималният брой в група е 10-12 деца, които може да имат максимум 2 години разлика във възрастта, а в най-добрия случай са на една и съща възраст.

  5. Часовете – разпитайте за това как протича един учебен час и на какъв език се говори, защото е безсмислено да плащате за чуждоезикови часове, в които се говори на български. Ако всичко, което чуете ви допадне, помолете за пробен час в група, за да видите дали всичко, което са ви казали е наистина така и дали детето ще се чувства добре. Все пак и вие не бихте искали да ходите някъде, където не ви харесва.

  6. Сертификати – това какъв сертификат издава школата не е никакъв критерий, просто защото всички езикови школи издават един и същ вид сертификати – за покрито езиково ниво. Те не важат пред никоя институция, работодател или университет, а по-скоро имат информативен характер и са за самия ученик. Ако желаете сертификат, който да важи в чужбина, или ви е необходим за кандидатстване в университет, или пред работодател потърсете школа, която подготвя курсистите си за явяване на изпит към Кеймбридж. Един сертификат на Кеймбридж важи навсякъде, но този, издаден от школа, няма такава стойност.

  7. Рутина – децата обичат и се чувстват комфортно и уверено, когато познават системата и начина на работа. Освен това еднаквостта и постоянството са особено важни за установяване на ритъм на учене, което е ключово не само при децата, но и при възрастния курсист. Всяка промяна създава дискомфорт и притеснение, затова е много важно в школата да има ясна и установена програма на обучение с фиксирани часове и особено с един и същ преподавател, който да опознае децата си и да може адекватно да се погрижи за нуждите им.

  8. Домашните са много наболял въпрос напоследък. Ясно е, че децата са много натоварени в училище и от всички допълнителни занимания, на които ходят и поради тази причина в някои школи учителите не дават домашна работа. Истината е, че децата нямат домашна не защото така е по-добре за тях, а защото цял час са писали и са успели да си напишат домашната в час. Няма как в тази среда децата да усвояват плавно и методично чужд език без да имат домашна, пък било то и съвсем малка. Колкото повече имат досег с изучавания език, толкова по-добре, а ако разчитате на двата часа седмично в школата, ще се окаже, че прахосвате и време, и пари.

  9. Допълнителни часове – попитайте как школата процедира, когато дете отсъства и пропусне едно или повече занятия. Там, където са истински загрижени за развитието на децата, има предвидени часове за наваксване на пропуснат материал, или допълнителни часове за упражнение при срещане на трудности.

  10. Връзката учител-родител – е едно от основните неща, за които трябва да попитате. В езиковата школа учителят е нещо средно между учител по език, класен ръководител и родител. Той знае, вижда и чува неща, за които вие дори нямате представа, защото детето на училище е едно, но вкъщи е съвсем друго. Нормално и редно е учителят да ви се обажда с информация за развитието на детето, с покана за допълнителен час или просто да се чуете, както е и напълно нормално и трябва и вие да се обаждате с въпросите, които ви интересуват или да поискате среща с него. Тази връзка е абсолютно задължителна за постигане най-доброто за детето и ако някъде не я осъществяват, то това не е вашето място. Защото работата с деца никога не е просто работа.

 

Аудио запис на въпроса можете да чуете отдолу: