facebook_popup_lng

By MAXCART
остава10 секунди Затвори

Как е по-добре да се учи - индивидуално или в група?

Как е по-добре да се учи - индивидуално или в група?

И двата вида обучение имат своите предимства и недостатъци. Кое е по-добре за вас конкретно, зависи от целта и срока, които сте си поставили, от това в каква среда се чувствате комфортно и доколко се притеснявате да използвате езика пред други хора. Ако имате краен срок да усвоите дадено ниво, например след 2 седмици ще имате интервю за работа и спешно трябва да се подготвите, или ви предстои изпит след месец, по-добрият вариант е да се запишете индивидуално, защото тогава учителят ще се съобразява само и единствено с вашето темпо и нужди и така ще разпредели материала, че да успеете в дадения срок да постигнете целта си.

Ако сте прекалено притеснителен и все още ви е трудно да се отпуснете пред група, индивидуалното обучение също е по-добрата опция за вас, защото ще общувате само с учителя, няма да се стресирате, че ще сгрешите и ще се изложите, и можете да задавате всички въпроси, които ви притесняват, защото при индивидуалното обучение всичко е съобразено само с вас, включително времето и честотата на посещенията, скоростта на работа в час, темпото на самия курс, допълнителните упражнения и т.н.

Ако не ви притискат срокове, не ви напряга общуването с повече хора и езиковата бариера не е чак такъв голям проблем, аз бих препоръчала като по-добрия избор груповото обучение. Винаги трябва да имаме предвид, че основната цел на който и да е език е да се постигне общуване и с колкото повече хора общуваш, толкова по-добре. Учебният час в група е по-забавен, защото всеки допринася за обучението със своята индивидуалност и по-големият брой хора дава възможност за включване на по-интересни колективни игри, с които по-лесно се учи. С други хора в групата работата ти освен индивидуална, може да бъде по двойки или в група, като така се развиват уменията за общуване, дискусия, аргументация, работа в екип – неща, които ти се налага да прилагаш и в ежедневието си. С други думи, груповото обучение е по-близко до реалния живот, защото трябва да свикнеш да общуваш на чуждия език с много и различни хора, голяма част от които ще бъдат непознати. Този тип обучение е по-ефективен и защото чуваш грешките и на останалите, чуваш различно произношение, възникват въпроси, които на теб не са ти хрумнали да зададеш, но пък отговорът на учителя е много полезен.

За да прецените кое обучение ще бъде по-добрия избор за вас, най-добре е да го обсъдите със специалист от езиковата школа, която сте избрали.