facebook_popup_lng

By MAXCART
остава10 секунди Затвори

Коя е най-подходящата възраст да се започне изучаването на чужд език?

Коя е най-подходящата възраст да се започне изучаването на чужд език?

Преди години се смяташе, че изучаването на чужди езици в предучилищна възраст е безсмислено, но резултатите от някои по-нови изследвания сочат точно обратното. Специалисти педагози и психолози твърдят, че най-подходящият времеви прозорец за оптимално възприятие на един език е от раждането до около 10-годишна възраст. Колкото по-рано децата започнат да учат нов език, толкова по-вероятно е в бъдеще да говорят без акцент и да постигнат истинска свобода на владеенето му.

Както знаем, малките деца са естествено предразположени да учат нови думи. Те не могат да преценят кой от езиците е първи за тях и кой – последващ. Мога да дам реален пример за това от часовете ми с дечица на 4,5г. След няколко изкарани занятия, в които сме говорили само на английски, едно от децата ме попита: „А, Мис, ние кога ще започнем да учим английски?” Той дори не беше осъзнал, че цял час аз му говоря на английски, защото ме разбира без проблем и самият той ми отговаря на английски. Така дете, родено в семейство, в което родителите говорят различни езици, е напълно нормално да започне да общува и на двата езика и в един момент да ги усвои еднакво добре.

За малките деца ученето е като игра. За разлика от възрастните, те не се интересуват дали дадена задача ще докаже техните умствени, двигателни или езикови способности, а просто искат да се забавляват! Именно затова чуждият език се въвежда посредством рими, песнички, интересни книжки с истории, дори куклен театър, което прави усвояването на новите думички изключително лесно и приятно.

Няма възраст, в която да не може да се учи език, стига човек да има желание – но като правило важи “колкото по-рано, толкова по-добре”. Процесът на учене на език започва още в утробата. С развитието на слуха си нероденото бебе подсъзнателно запаметява ритмиката и мелодията на езика, който неслучайно се нарича “майчин”. Този процес продължава с невероятно бързи и качествени темпове през първите 3-4 години от живота на детето, когато към естествената гъвкавост и лекота на паметта се прибавя и развитието на говора и произношението. Около 5-6-та година на детето този процес на естествено учене започва да се забавя и това доста често води до затруднения с правилното произнасяне на звукове, които не присъстват в родния език – а оттам намалява и възможността за научаване на чужд език без акцент. Ранното изучаване на чужд език постига още една изключително важна цел – детето расте с увереността, че езикът е лесен и приятен, че е супер интересно и забавно да учиш език и да говориш на него, в резултат на което след време не се сблъсква с най-големия проблем на възрастните - “езиковата бариера”. Точно затова ранното чуждоезиково обучение е толкова важно.

Няма съмнение, че едно дете на възраст 5-6 години възприема информацията много по-бързо от един възрастен. Типът знания, които двете възрастови групи биха получили за еднакъв период от време обаче силно се различава. Малкото дете вероятно ще е запаметило и ще използва напълно адекватно и непринудено определен набор от съществителни, прилагателни и глаголи, както и ежедневни въпроси или фрази, но без да разбира структурата на тези фрази и без да може само да създава нови такива, като следва модела на тези, които вече знае. Възрастният, от друга страна, ще разбира граматическите структури и ще може сам да създава подобни като следва модел, но особено в началните нива той ще бъде по-концентриран в това да следва точно модела, да се сети точно „как беше написано в учебника” и това ще отнеме лекотата на общуването му. Като цяло малките биха използвали по-уверено знанията си, без да могат да ги обяснят, докато възрастните биха могли да обяснят граматическите структури на наученото, но би им липсвала лекотата и увереността в използването им.

Без значение от възрастовата група, дори само за доближаване на напреднало ниво на владеене са необходими минимум от шест до осем години подходящо обучение, а ако искаш наистина да „научиш” един език, трябва да си готов да учиш цял живот.

 

Аудио запис на въпроса можете да чуете отдолу: