facebook_popup_lng

By MAXCART
остава10 секунди Затвори

Късно ли е да уча език след 40 години?

Късно ли е да уча език след 40 години?

Кратко и ясно – НЕ!

Никога не е късно човек да започне да учи нещо ново, било то език, бродиране или парашутизъм. Ако искаш - можеш. Дали ще е лесно да учиш в зряла възраст? Не е много вероятно и причините за това са основно две: първо – притеснението да не сгрешиш пред другите и да се изложиш. И второ – във всички сфери на ежедневието си възрастният използва вече разработени и изпробвани канали /методи/ за усвояване на знания и е логично и по-лесно отново да учи чужд език така, както е свикнал. Например, в училище са искали от теб да превеждаш в час по английски. За теб това е утъпканата пътека, която ще използваш и сега, но това ти пречи свободно да общуваш на английски. Мога да дам пример с две наши ученички в 9-ти клас. Едната дойде при нас в 6-ти клас, с вече добре установени навици и стратегии на учене, някои от които бяха твърде неефективни и й бяха необходими 3 години, докато преустрои старите канали в нови, по-ефективни. Това изискваше от нея много усилия и време, но тя се справи блестящо. Второто момиче дойде при нас тази година, вече в 9-ти клас и има същия проблем, но тъй като тя много по-дълго е работила по един начин, ще й отнеме повече време да си изгради нови, правилни методи на учене. Именно затова малките деца учат по-бързо и по-лесно - те не се тревожат толкова много за това, че може да сгрешат и нямат вече изработен начини на учене, които подсъзнателно да следват, а с отворено съзнание приемат новата информация и се опитват да я използват. За да учиш език в зряла възраст трябва да си припомниш няколко неща от ученическите години и да се пребориш с други. Мога да дам няколко съвета за това:

  1. Научи се да грешиш без угризения и страх. Грешката не е провал и ти не си се изложил. Грешката е твой добър приятел и всеки път когато грешиш научаваш нещо ново. За да стане това обаче, трябва да използваш езика, иначе няма как да грешиш. Спомни си като се учеше да караш колело – колко пъти падна? А да готвиш – колко пъти вечеряхте сурова или прегорена храна? Без грешка няма резултати.

  2. Научи се да се забавляваш. Децата учат бързо, защото се забавляват, затова трябва да се забавляваш и ти. Не обичаш да пееш? (пак защото ще се изложиш, нали..?) Трябва да пропееш – в колата, под душа, в час, защото ученето с музика е най-приятното занимание с език. Неусетно запаметяваш десетки думи и фрази, дори цели изречения и докато пееш е много по-лесно да изговориш думи, които иначе биха те затруднили.

  3. Научи се да слушаш. Всичко, което учителят прави в часа е много добре обмислено и планирано - всяка инструкция, всяко упражнение, включително пеене и рисуване, всяка игра, дори начинът, по който пише на дъската имат конкретна цел. Урокът е сложна последователност от елементи, които целят определени резултати. Затова на въпроси като „а не може ли да пропуснем второто слушане на упражнението” или „не може ли да си запишем на български значението на думата, че е по-лесно”, отговарям: „Не, не може.”

  4. Научи се на търпение. Би било наистина прекрасно ако всички имахме фотографска памет и запомняхме всичко веднага. За съжаление ние нямаме такава памет и затова трябва да повтаряме голяма част от нещата, които учим. Трябва да слушаме и повтаряме букви, срички, думи, различните видове изречения, за да се научим да изговаряме правилно звуковете и да свикнем със специфичната интонация на дадения език. Трябва да пишем думите, за да свикнем с по-особения правопис, трябва да повтаряме, за да добием увереност. Повтарянето не означава, че нещо не ти е наред и трябва да повториш сто пъти, за да го запомниш, то просто е една много добре работеща техника за обучение.

  5. Научи се да си пишеш домашната редовно. Често възрастни курсисти ми казват: „А, аз и в училище толкова си пишех домашната, ама се оправях.” Ученето на език не е като да ходиш на училище, където ходиш, защото нямаш избор. Ако в училище не си писал домашни, започни да го правиш сега. Учащият има нужда от постоянен контакт с езика - колкото повече, толкова по-добре, не можеш да разчиташ само на часовете в школата. Първо, домашната е вид самостоятелно ползване на езика и второ, докато пишеш домашна вкъщи, без учителя до себе си, ще се появят всички неща, които в час не си разбрал и ще знаеш следващия път какво да поискаш да ти обяснят отново.

  6. Научи се да питаш. Нормално е да не си разбрал нещо, нещо да ти е прекалено трудно или просто да си се разсеял, докато учителят е обяснявал. Питай. Ние сме свикнали да ни задават въпроси и ги обичаме. За нас това означава, че ти имаш желание да учиш и полагаш усилия, всеки добър учител с удоволствие ще отдели време да го обясни отново или ще ти даде допълнителна домашна, която после заедно да обсъдите. Никой няма да си помисли нищо лошо за теб, ако пред групата поискаш допълнително да ти се обясни, дори е много вероятно повторното обяснение да бъде добре дошло за други, които не са събрали кураж да попитат.                                                                                                                                                                                                                              

 

Аудио запис на въпроса можете да чуете отдолу: