От каква възраст трябва да започне изучаването на чужд език?

Години наред се е смятало, че изучаването на чужди езици в предучилищна възраст е безсмислено, но резултатите от някои по-нови изследвания сочат точно обратното. Специалисти педагози и психолози твърдят, че най-подходящият времеви прозорец за оптимално възприятие на един език е от раждането до около 10-годишна възраст. Колкото по-рано децата започнат да учат нов език, толкова по-голяма е вероятността в бъдеще да говорят без акцент, доближавайки се до произношението на носител на езика.

Както знаем, малките деца са естествено предразположени да учат нови думи. Те не могат да преценят кой от езиците е първи за тях и кой – последващ, следователно ако обучението им започне в съвсем ранна възраст, могат да имат повече от един основен език. Например за дете, родено в семейство, в което родителите говорят различни езици, е напълно нормално да започне да общува и на двата езика, като по този начин има възможност да ги научи еднакво добре.

За малките деца ученето е като игра. Те не се интересуват дали дадена задача ще докаже техните умствени или двигателни способности, а просто искат да се хвърлят презглава в начинанието и да се забавляват! Именно затова чуждият език се въвежда посредством рими, песнички, интересни книжки с истории, дори куклен театър, което прави усвояването на новите думички изключително лесно и приятно.

Няма възраст, в която да не може да се учи език – но като правило важи “колкото по-рано, толкова по-добре”. Всички знаем, че процесът на учене на език започва в утробата, още с развитието на слуха си нероденото бебе подсъзнателно запаметява ритмиката и мелодията на езика, който неслучайно се нарича “майчин”. Този процес ще продължи с невероятно бързи и качествени темпове през първите 3-4 години от живота на детето, когато към естествената гъвкавост и лекота на паметта за езиковите структури се прибавя и развитието на говора и произношението. То приключва около 5-6-тата година на детето и с края на това развитие в повечето случаи доста се затруднява правилното произнасяне на звукове, които не присъстват в родния език – а оттам намалява и възможността за научаване на чужд език без акцент. Ранното изучаване на чужд език постига още една изключително важна цел – детето расте с увереността, че езикът е лесен и приятен, че е супер интересно и забавно да учиш език и да говориш на него, в резултат на което след време не се сблъсква с най-големия проблем на възрастните – “езиковата бариера”.

Провери нивото си още сега!